English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Međunarodni dan muzeja


Ponovno zaposjedanje muzeja

Izložba povodom Međunarodnog dana muzeja - Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima

Mali salon, 18. – 28. svibnja 2017.

Otvorenje: 18. svibnja 2017. u 20 sati, Mali salon

Vodstvo kroz izložbu: 25. svibnja u 19 sati

Kustosice: Marina Tkalčić, Diana Zrilić

Radno vrijeme: svaki dan od 10 - 21 sat

 

MDM2017.jpg
Knjižnica i dokumentacijski fondovi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, autor nepoznat

Izložba Ponovno zaposjedanje muzeja, otvara se 18. svibnja povodom Međunarodnog dana muzeja, a bavi se programskom djelatnošću Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u periodu od 1982. do 2012. godine. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je Međunarodni savjet za muzeje  (ICOM) 1977. godine na 12. generalnoj sjednici, na kojoj je poslao poruku o muzejima kao značajnim sredstvima kulturne razmjene, obogaćivanja kultura, razvoja međusobnog razumijevanja, te suradnje i mira među narodima.

Na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zagreba, hrvatska muzejska zajednica Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine. Na taj dan, u svrhu promicanja svoga rada, muzeji i galerije, omogućuju posjetiteljima besplatne posjete izložbama ili stalnim postavima, organiziraju raznovrsna događanja – otvorenja izložaba, radionice, promotivne akcije, organizacije koncerata, priredaba i mnoštvo drugih akcija namijenjenih različitim publikama.

Kroz kronološko-povijesni pregled djelovanja Muzeja, izložba Ponovno zaposjedanje muzeja prikazat će na koje se načine Muzej interpretirao ili prilagođavao temi Dana muzeja, te će pokušati senzibilizirati javnost o važnosti muzejskih institucija kao nositelja kulturnog i socijalnog identiteta, odnosno nosioce društvenog pamćenja. Isto tako, pristajući uz ovogodišnju temu Dana muzeja Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima, kroz ovu izložbu će se posjetiteljima predstaviti ono inače „nevidljivo“, često materijalno izostavljeno pri promišljanju postava izložbe najprijemčivijeg za publiku. Naime, pojedine segmente i povijesne okvire predstavit će se prvenstveno izlažući dokumentacijske fondove u dijalogu s umjetničkim radovima iz zbirke. Izlaganjem dokumentacije, tematizira se i proces prikupljanja muzejske građe, ali i samih činjenica koje muzejsku baštinu opisuju s pozicije njezinih materijalnih obilježja, a na temelju kojih donosimo zaključke, interpretiramo i rekonstruiramo prošlost. Ovo će biti naš pokušaj da sekundarnoj građi usadimo „zbiljski identitet“ koji će u kontekstu izložbe predstavljati zaokruženu cjelinu. Dinamično, fleksibilno i dovitljivo plivamo negdje između „neizrecivog“ i „nevidljivog“ ne bi li vas potaknuli da zajedno obilježimo još jedan naš dan! 

mdm2017b.jpg
Postav izložbe 50 godina Moderne galerije Rijeka – 50 godina bez stalnog postava, Mali salon, 1998. Foto „Belveder“, Istog Žorž
 

Powered by iSite