English
New Link
Aktivnosti
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka
 
Prijava na mailing listu
e-mail *
Polja označena s (*) su obavezna.
 
Pretraživanje

FROOOM! Interdisciplinarna filmska radionica za djecu i mlade

Prijave u tijeku


froom.jpg
  
 
Pozivamo Vas na Frooom! filmske radionice u Rijeci za uskršnje praznike - od 17 do 21 travnja - od 8 do 16h

FROOM Rijeka 2017 - info - preuzmi


Opis radionica: Ovaj odgojno-obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 13 godina (u višim razinama opismenjavanja do 16 godina) i oslanja se na edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom se dosljedno inzistira na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji u slučaju FROOOM-a podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan (majeutički) pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka koji dolaze iz različitih disciplinarnih niša: dramska pedagogija, kulturna antropologija, psihologija, novomedijske prakse, animirani film, gluma, dramaturgija, filmska montaža, arhitektura i dr.
FROOOM! u trajanju od 5 dana ostvaruje se kao cjelodnevni boravak (početni i napredni program: prihvat djece, osnovne dramske i narativne vježbe te uvod u tehničke vježbe u korelaciji sa predviđenim filmskim programom; filmski program: jedan ili više tematsko odabranih filmskih sadržaja; zajednički objed; razgovor o filmu; tehničke vježbe i završne dramsko-izvedbene vježbe; dogovor oko domaćih zadataka; odlazak djece) od 9 do 16h i odvija se u zajedničkom radu s grupom od maksimalno 16 sudionika (u osnovnim školama broj polaznika je do 20).
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
 
Vrijeme radnje: FROOOM! počinje 17. travnja i traje do 21. travnja! Sve podatke o plaćanju možete naći ovdje.
 
Mjesto odvijanja radionice: Radionice koje organiziramo u partnerstvu s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti (MMSU, Dolac 1) odvijaju se u Križanićeva ul. 6A (Studiju i galeriji MMSU - Kamov).

Raspored radionice: traju cijeli dan, to jest od 8:00 h se skupljamo te počinjemo s programom u  9:00 h koji traje do 15:00 h, s pauzom za fini ručak. U 15:15 h roditelji mogu polako počinju skupljati svoje klince, no mi smo do 16:00 h u prostoru i po potrebi se družimo s djecom dok ne dođu roditelji. U privitku se nalazi karta gdje je mjesto radionice.
 
Sadržaj radionice: U početnoj radionici gledamo filmove te učimo analizirati i gledati film s kritičke strane, učimo igrajući se, a konkretno učimo o planovima, kadrovima, kako napisati scenarij te prolazimo stop animaciju kojom učimo o ulozi i važnosti montaže. Igramo se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih Zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih Praksinoskopa, Camere Obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije i kompjuterskih igara. Sve kroz igru i zajednički!

Protagonisti radionice: Program će ove godine voditi Sanja Milardović, glumica i filmska autorica iz Rijeke, Jelena Lopatić, glumica HNK i dugogodišnja suradnica Bacača Sjenki, Mirko Bogosavac, psiholog, Veno Mušinović, interdisciplinarni filmski autor i filozof, Bojana Burnač, roniteljica na dah, snimateljica i montažerka te autorica dokumentarnih filmova, Anita Čeko, dramaturginja i scenaristica te poznati autor filmova i nesvakidašnji filmski pedagog Miloš Tomić (neki od njegovih radova: https://vimeo.com/user4144210).
Link na film Frooom! majstorske radionice Vene Mušinovića koji je dobio specijalnu nagradu u Welsu/Austrija 2016.: https://vimeo.com/album/3558307/video/138110907

Link na trailer autorskog filma Bojane Burnać: https://vimeo.com/56019314 (premijera filma bit će na Hot Docs Festivalu u Torontu 25. travnja ove godine)
Filmove koje su djeca napravila na predhodnim radionicama možete pogledati na: https://vimeo.com/album/4304701
 (za 2016.) ili na: https://vimeo.com/album/3558307 (za 2015.)
Dodana vrijednost radionice: Uz radionice, nudimo i besplatne filmske matineje utorkom i četvrtkom u 11:00 u Art Kinu Croatia, kada nas očekuju novi zanimljivi filmovi za djecu i mlade.
 
Dodatni info: Na našem fejsu možete upoznati voditelje FROOOM!-a i vidjeti naš rad u ostalim gradovima, a što smo sve snimili ovih godina možete pogledati na našem VIMEO kanalu.
Ako Vas bilo što drugo zanima pitajte nas u odgovoru na ovo pismo ili nas zovite na 01/4640262 od 13 do 16h, na 0981658186 (Boris) ili na 0917624226 (tražite Anju).
Srdačan pozdrav,
Boris, Veno, Bojana, Sanja, Miloš, Anja i Anika


http://www.frooom.eu
http://www.ziher.hr/intervju-boris-bakal-frooom/
http://www.medijskapismenost.hr/djeca-se-igraju-raspravljaju-uce-stvaraju/
 

Powered by iSite