English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 21 sat
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi

Arhiva aktivnosti

Pretraživanje
Izložba

Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija

MMSU, 27. 1 - 19. 3. 2017.

Otvorenje: Noć muzeja, petak, 27. 1. 2017. u 20 sati, MMSU

Nastup Mješovite pjevačke skupine Montenegrini u 23 sata

Razgovor s umjetnicima/umjetnicama i autoricama izložbe i vodstvo kroz izložbu: subota, 28. 1. 2017. u 11 sati

Javna vodstva:
utorak,14.2. u  18 sati
utorak, 21.2. u 12 sati
utorak, 28.2. u 12 sati

 

logoMC.jpg

 

Izložba Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija nastala je u interdisciplinarnoj antropološko-umjetničkoj autorskoj suradnji kustosica Irene Bekić i Duge Mavrinac. Projekt proučava osobne priče, društvene i kulturne procese nastale uslijed kretanja privremenih migracija različitih migrantskih skupina, poput radnica u kućanstvima i njegovateljica, fizičkih i sezonskih radnika, umjetnika na rezidencijama i drugih. Nasuprot dominirajućem govoru u javnom prostoru o izbjeglicama i azilantima i njihovim stradavanjima, skrećemo pozornost na one skupine nevidljivih migranata, ljude iz naše zajednice, susjede, prijatelje, poznanike i članove obitelji, prepuštene uglavnom taktikama vlastitog snalaženja, ali i predrasudama zajednice iz koje i u koju dolaze.

U analizama privremenih migracija najčešće se problematiziraju politike i metode integracije migranata, dok se analiza i rakursi iz tzv. „zemalja odlazaka“ često zanemaruju ili u potpunosti izostaju. Stoga se izložba fokusira na tri aspekta: napetosti bivanja na dvije adrese, nevidljivosti u javnom prostoru i svakodnevnom životu te procesima i transformacijama u zemljama odlaska.

veda popovici.jpg

Veda Popovici, Migrantski spomenik

Umjetničke produkcije desetero autorica i autora, edukativne muzejske radionice i radionice sa studentima, studentska vodstva, susreti s umjetnicima te okrugli stol Privremene migracije – liminalnost, ranjivost i rad, platforma su za istraživanje migracijskih procesa, uključujući sudjelovanje migracijskih skupina, njihovu aktivaciju i mogućnost umrežavanja. Izložba propituje suvremene migracijske procese u zemljama obilježenim dugotrajnim migracijama, Hrvatskoj i Rumunjskoj, i primjenu pojmova drugosti, bliskosti, tolerancije i mobilnosti u propitivanju kontinuiranih kretanja radnika u smjeru zapadnoeuropskih zemalja.

sandra sterle i danica dakić.jpg

Sandra Sterle i Danica Dakić, Go Home

Umjetnički radovi, nastali u rasponu od početka 2000-ih do danas, tematski obuhvaćaju suvremene privremene migracije, i one s početka prošlog stoljeća, ili elaboriraju pitanje teritorijalnih političkih granica svjedočeći o stalnosti fenomena, kao i o dugotrajnoj umjetničkoj preokupaciji temom, mimo njezine trenutne aktualizacije.

Okosnica projekta je potencijalni kapacitet saveza kulturne antropologije i umjetnosti, bliskost u njihovoj aktivnoj i dinamičnoj ulozi spram vlastitog djelovanja, traženju i pronalasku novih metoda, oblika prezentacije, postavki i metafora promišljanja o suvremenosti. Kolaborativna metoda uspostavlja se na razini kuriranja projekta i pojedinačnih suradničkih projekata, pa suradnja postaje i temeljni princip u gradnji izložbe. Ona odgovara solidarnosti koja se uspostavlja među migrantima na nesigurnom tržištu, u neformalnim radnim odnosima i u dvostrukom bivanju i pripadanju.

Tomislav Brajnović1.jpg

Tomislav Brajnović, Svatko će u zemlju svoju pobjeći

Na izložbi sudjeluje desetero umjetnika: Tomislav Brajnović (HR), Danica Dakić (BIH), Larisa David (RO), h.arta group (RO), Silvia Hell (IT), Nicole Hewitt (HR), Ana Hušman (HR), Božena Končić Badurina (HR), Andreja Kulunčić (HR), Veda Popovici (RO), Sandra Sterle (HR).

Suradnici na projektu: Škart (dizajn i vizualni identitet), Centar za mirovne studije (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu), Grupa 484 (sudionici okruglog stola), BRID (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu) i MAZ (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu). Posebno zahvaljujemo na neizostavnom doprinosu kazivačicama i sugovornicima u istraživanjima.

andreja kulunčić.jpg

Andreja Kulunčić, Bosanci van!

Popratni program:

Subota 28. siječnja u 11 sati razgovor s umjetnicima/umjetnicama, i autoricama izložbe i vodstvo kroz izložbu (sudionici – Irena Bekić, Duga Mavrinac, Andreja Kulunčić, Ana Hušman, Božena Končić Badurina, Sandra Sterle, Tomislav Brajnović)

Tijekom trajanja izložbe predviđene su edukativne radionice u Muzeju svaki drugi utorak u mjesecu u 18 sati pod vodstvom muzejske pedagoginje Milice Đilas, grupni posjeti po dogovoru, studentska vođenja po izložbi u suradnji s Odsjekom kulturalnih studija FFRI

Radionica Centra za Mirovne studije sa studentima kulturalnih studija FFRI pod nazivom Migrantski rad – aktivistički doprinosi:
17. ožujka u 17 sati

Priprema i provedba radionice: Iva Zenzerović.
Provoditelji: Julija Kranjec (CMS), Iva Ivšić (Mreža antifašistkinja/Brid), Branimir Šloser (Brid), Duga Mavrinac (IPAK)

Artist talk:

Andreja Kulunčić, 16. veljače u 16 sati, Oštri rezovi: migrantski rad

Umjetnički stasala u razdoblju raspada države, kolapsa socijalizma i tranzicijskih previranja što su za sobom donijeli deindustrijalizaciju, nezaposlenost, rasprodaju javnog dobra i osiromašivanje građana, Andreja Kulunčić markirala je suvremenu  umjetničku produkciju kritički usmjerenim, aktivirajućim  i metodološki inovativnim radovima. Polazeći iz određene situacije, sondira teren i detektira kritična mjesta te zajedno s pripadnicima zajednice i stručnjacima različitih profila istražuje mogućnosti normalizacije neuravnoteženih odnosa koje je zatekla, gradeći pogodno okruženje za artikulaciju problema i mogućnost promjene.  Kroz projekte otvara kanale komunikacije, osnažuje utišane glasove i omogućuje vidljivost marginalnih i depriviranih skupina često upozoravajući na stereotipe podržane asimetrijom društvenih odnosa i institucionalnom strukturom .

Tri rada „Samo za Austrijance“, „1 FRANAK= 1 GLAS“ i „Bosanci van!“ tretiraju problem migrantskog rada odnosno pozicija migrantskih radnika u europskim državama  Austriji, Švicarskoj i Sloveniji.

Silvia Hell, 17. ožujka u 19 sati

Okrugli stol: Privremene migracije – liminalnost, ranjivost i rad
Datum održavanja: 18. ožujka od 11 do 13 sati
Na okruglom stolu otvoriti će se javna rasprava o zakonski i društveno nevidljivim migrantskim skupinama poput radnica u kućanstvu, njegovateljica starijih i nemoćnih, sezonskih radnika, dnevnih migranata i drugih, koji su često prepušteni vlastitim strategijama snalaženja i neformalnim transnacionalnim društvenim mrežama.
Na okruglom stolu sudjeluju: Centar za mirovne studije, Grupa 484, BRID, predstavnici sindikata i radnika, kulturna antropologijnja Duga Mavrinac i moderatorica: Irena Bekić.

Performans: Nicole Hewitt, 18. ožujka u 17 sati

Izložba je dio projekta RISK CHANGE / RISKIRAJ PROMJENU

logoPM.jpg

Powered by iSite