English
Header Blue
Izložbe
O nama      Izložbe      Zbirke      Kontakt      Arhiva      Online zbirka

Izložbeni prostori

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

nova adresa:
Krešimirova 26c, Rijeka

Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 20 sati

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

adresa do 1.10.2017. Dolac 1/II, Rijeka

Mali salon
Korzo 24, Rijeka

Zimsko (od 1.10. do 30.4.):
utorak – subota, od 11 do 18 sati
nedjelja, od 11 do 13 i od 17 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Ljetno (od 1.5. do 30.9.):
utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 20 sati
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ponedjeljkom otvoreno uz prethodnu najavu
(051 49 26 11)

 

više
Arhiva izložbi
Pretraživanje
Izložba fotografija

Dragana Jurišić

Moje nepoznato

Mali salon, 18. 8. - 4. 9. 2016.

Otvorenje: četvrtak, 18. 8. 2016. u 21 sat

draganaJurisic.jpg

U Malom salonu otvaramo izložbu fotografija mlade autorice, Dragane Jurišić koja će se predstaviti ciklusom Moje nepoznato. Na prvi pogled raznorodna kombinacija elemenata fotografije, videa, lightboxova i bilježnica, objedinjena je istraživanjem identiteta u kojem su dva glavna okidača pitanja nacionalne i rodne pripadnosti. Pitanje vlastite nacionalnosti umjetnica ispituje posredno, očima zagonetne tetke koja je tijekom pedesetih godina nestala iz Jugoslavije i navodno živjela u Parizu pod raznim identitetima.
Keatsov citat Ljepota je istina, istinska ljepota – to je sve što na zemlji poznajemo i što trebamo znati, nit je vodilja u daljnjim filozofskim istraživanjima tih dvaju entiteta. Nepoznata iz Seine ime je nepoznate mlade žene čije je tijelo pronađeno u rijeci Seini krajem 19. stoljeća. Ljepota njezine posmrtne maske inspirirala je umjetnike i pisce uključujući Mana Raya, Anais Nin i Alberta Camusa.  Spokoj, ljepota i anonimnost te mlade žene potiče filozofske rasprave o ljepoti, umjetnosti i istini. U radu 100 muza, kolekciji 100 polaroida ženskih aktova, Dragana Jurišić se prihvaća pitanja roda. Ženski aktovi zakrivenih lica - vidljive su jedino posmrtne maske – pokušavaju dočarati Nepoznatu iz Seine, ali se i pitaju, koliko uistinu poznajemo nekog, uključujući i sebe.

Biografija
Dragana Jurišić rođena je u Slavonskom Brodu. Magistrirala je na Sveučilištu u Walesu,  Newportu 2008. godine gdje je ušla u selekciju najperspektivnijih studenata Velike Britanije u kategoriji magistarskih studija. Njezini su radovi ušli u Državnu kolekciju Irske, Svučilišta Michigan i mnogih privatnih kolekcija. Godine 2013. izložila je priznati ciklus fotografija YU: Izgubljena zemlja, seriju fotografija s njezinog puta po bivšoj Jugoslaviji  slijedeći putopis irske spisateljice Rebecce West koja je tridesetih godina 20. stoljeća putovala ovim krajevima i objedinila u knjizi Crno janje i sivi sokol. Izložba je popraćena knjigom i dokumentarnim filmom istog naslova. Dragana Jurišić je doktorirala na Europskom Centru za fotografsko istraživanje 2013. godine. Trenutno radi na novoj knjizi, fikcijskoj biografici u kojoj se preklapaju životopis njene tete Gordana Čavić, Nepoznate iz Seine i njene vlastite.

 

Dragana1.jpg

 

U suradnji s Uredom za fotografiju, Zagreb

uzf.jpg

Powered by iSite